Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Skazka_XXI Tarja_Halonen South_Koochiching_(Minnesota) Serranía_de_Chiribiquete Saint-Priest_(Creuse) Stenidius_elegans Santuario_del_miracle Saint_André-du-Bois Sara_Hübner_de_Fresno Smallville_(Temporada_4) Salm-Dyck Sink_or_swim Teoria_electromagnética Teobert_Maler Transferencia_(psicoanalisis) Spartan_Stadium_(San_Jose) Sugar_Hill Silene_coronaria Say_Anything_(canción_de_X_Japan) The_English_Patient The_Show_Must_Go_On Solanum_chilense Síndrome_de_las_piernas_inquietas Thymus_jugoslavicus San_Servolo Semántica_axiomática Su_Tseng-chang Santo_Estevão_(Lisboa) Selección_de_baloncesto_de_Australia Symphurus_regani Teatro_Pompeya Telegrama_Zimmermann Serpukhoviense Scirpus_atacamensis Saint_Sulpice_(Neuchatel) Sheremétievskoye Terminator_las_cronicas_de_Sarah_Connor Secretariado_del_Partido_Comunista_de_la_Unión_Soviética Silvia_Iranzo_Gutierrez Trace_Memory Tatami Sofiya_Rostopchin Simarubaceas Sociedad_Colectiva Scream_for_me_brazil Sierra_Kusterbeck Transporte_de_energía_eléctrica The_Loudwater_Mystery Terapia_del_Lenguaje Saro_P.531 São_Valentim Super_Pac_Man Take-Two Selles_sur_Cher Sofía_Moscoso_de_Altamira_Taboada

html map