Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

I.A.S.A. Moral-Reforma Anna_Rogowska Ano_1455 Mizuho_Financial_Group,_Inc Molloy_(novela) Humaita_(Dpto._Ñeembucú,_Paraguay) Gustavo_de_Sayn-Wittgenstein-Berleburg_(1907-1944) Mordellapygium_philippinensis Angeles_Bravo_(periodista) Asociacion_Colombiana_de_Locutores_y_Comunicadores Ancistrus_pirareta Asamblea_por_Mali Annona_mucosa Area_Metropolitana_de_Centro_Occidente Archipiélago_del_sur_de_Fionia Aristeo_Mercado Andy_&_Lucas Iciar_Bollaín_Perez-Minguer Guillermo_I_de_Wurttemberg Movimiento_de_liberacion_homosexual Anthelephila_uhligi Hermandad_de_La_Trinidad_(Sevilla) Hualhua Housni_Benslimane Anthonomus_pomorum Ashley I_solemnly_swear Avrainville_(Meurthe_y_Mosela) Hüttlingen Hycleus_bruschii Heloderma Hospital_Escuela_Eva_Perón Avion_ejecutivo Arroyo_Vera Helleborine_palustris Asociacion_de_amigos_de_la_Unión_Sovietica Mosca_domestica Himno_de_Castilla Arrondissement_de_Mont-de-Marsan Anavilhanas Mont_les_Neufchateau Guillermo_Diaz_Silva HD-DVD Ibn_Jafaya_de_Alcira Arroyo_del_Tala_(Yí) Arzobispado_de_Santiago Muhammad_Ali_(desambiguación) Güira_de_Melena Guillermo_Pereira_Íñiguez Guerra_ártica Guliston Apastamba Hilsenberg ISO_3166

html map