Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Masacre_de_la_Mezquita_Roja Psittacara_wagleri Luna_nueva_(desambiguacion) Marcelino_García_Barragán María_Jimena_Duzán Maria_Margarita_de_Lorena Mariano_Lagasca Luyando Malthinus_magniceps Prehistoria_de_argentina Mapiripan Meridiano_(cadena_de_television) Gran_Premio_de_Canada_de_1980 Priority_Health_presented_by_Bissell Programa_SICUE Preslia_(revista) Los_Trotamúsicos Real_Basílica_de_San_Francisco_el_Grande Martín_Warnes Progrés_(Novokubansk,_Krasnodar) Receptor_de_calcitriol Pyrilia_aurantiocephala Pteleopsis Marquesado_de_la_Floresta_de_Trifontane Magia_(película) Marano_di_Valpolicella Matute Miguel_Correa Mestra Lupsingen Marcos_Caridad_Jordan Maria_Julia_Hernández Redland_(desambiguación) Messier_40 Provincia_fitogeográfica_Pampeana Public_Relations_Student_Society_of_America Rebec Lynx_rufus_gigas Regimiento_Finlandés_de_Infantería_n_200 Microbiotherium R._O._O._T._S. Gottfried_Wilhelm_von_Leibniz MedStar_I_Medicos_de_guerra Ramal_Talca-Constitución Protochromys Malwida_von_meysenbug Mijeil_Saakashvili ROW_Rybnik Michael_Sheen Martian_Succesor_Nadesico Milestones Ramón_Barquín Mantidactylus_corvus Psidium_rivulare Primera_División_de_Nicaragua

html map