Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Sigurdarkvida_Fáfnisbana_II Tapa_(recipiente) San_Juan_del_Rio_Dgo Supercopa_de_clubes_campeones_del_interior Sindrome_de_pseudoexfoliacion Shiga_Japon Tenabo_(municipio) Terremoto_de_Chillán_de_1939 Sierra_Gamoneda Tranvías_en_Rosario_(Argentina) Silene_deltoides Saint_Etienne-aux-Clos Sierra_de_Mencilla Terraplén Sintoistas Sarplaninac Tour_de-Faure San_baudilio_de_llobregat TRS_80_MC_10 Sotillo_del_Rincón_(Soria) Society_for_human_rights Santos_Díaz_Valdes_Carrera São_Vicente_Ferrer Torre_de_moncorvo Songs_from_the_Big_Chair Synbranchiformes T.V.N. Tomaš_Šmíd Sírfidos Semilla_de_linaza Slauson_(línea_Plata) Saint_Christophe-d'Allier Trastorno_de_la_personalidad_por_evitación Stultitia Sólo_para_fanáticos Simona_Ventura Torneo_Ivancich Simon_Ramirez Saona Sergio_Martín Sigurd_ii_de_noruega Stúfs_þáttr_inn_skemmri Shiner_(Texas) Terao_Magonojo Shiloh_(Illinois) Testudo_graeca Tousson Serie_de_lyman Toparpa Swann The_Scarlet_Letter_(pelicula) Simulacion_contractual The_Beatles_en_el_Shea_Stadium Sofía_Vossou She_Wolf

html map