Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://fashionfactory.com.pl/skonczyly-ci-sie-pomysly-na-stylizacje-skorzystaj-z-kreatora-lookbookow-na-allegro-moda/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://fashionfactory.com.pl/impresjonizm-w-najnowszej-kolekcji-zara-home/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://fashionfactory.com.pl/25-dodatkowej-znizki-w-mango-outlet/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

PDF/A Paro_cardio_respiratorio Partido_Comunista_de_Uzbekistán Pontekroaz Policia_de_la_Provincia_de_Misiones Noragami Pelteobagrus_ransonnettii Music_of_the_sun Parque_de_el_capricho Oakfield_(villa) Oides_flavofasciata Negramaro Paloma_neozelandesa Ocupación_de_Estonia_por_la_Alemania_Nazi Pinilla_de_Jadraque Poema_de_Roda Parque_científico_y_tecnologico_de_Santander Naturaleza_de_la_luz Polígama Palacio_dos_Bandeirantes Nabieyo Museros_(Valencia) Phantasm_(película) Orestes_(obra) Participante_Olimpico_Independiente_en_los_Juegos_Olimpicos_de_verano_1992 PGC_1219 Pheugopedius_rutilus Ni_un_paso_atrás Pinor_(Orense) Pecharic_et-le-Py Parlamento_de_la_Comunidad_Francesa_de_Bélgica Oficina_nacional_de_seguridad OEE_(Overall_Equipment_Effectiveness) Nobiles_Officinae Oblasts_autónomos_de_Rusia Nosodendridae Oscar_Haza Muzio_Clementi Nuclei_accessorii_nervi_oculomotorii Mykolayiv_(región) Oe_Kenzaburo Paratrygon_motoro Nevian Pilar_del_Castillo Plaisance_(Dordona) Museo_de_arte_Inuit Peter_Carl_Bouche Pablo_Silva_(arbitro) Nebulosa_del_Corazón Pepy_I Museo_Nacional_de_Antropología_y_Arqueología_(Peru) Nim’s_Island Perla_Airlines Phenakospermum_guianense Parque_Miguel_Primo_de_Rivera

html map