Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jardín_Botanico_y_Zoológico_Limbe Jenisej Lenguas_semíticas_occidentales Labeobarbus_brevispinis Jacques_Henri_Bernardin_de_Saint_Pierre Lago_de_crater Joseph_B_Keller Josef_Strauß Lazo_de_Histéresis Lira_(instrumento_musical) Limodorum_sphaerochilos Las_Laborcillas_(Granada) Leopoldo_Garcia-Alas_Urena_(Clarin) José_Comas Juan_de_villanueva Lino_Almandoz José_María_Placido_Caamaño Johannes_Valentinus_Andreae Jose_Vicente_Beviá_Pastor Isla_Lummi Jose_María_Peralta Joel_&_Ethan_Coen Instituto_Antioqueño_de_Responsabilidad_Civil_y_del_Estado_IARCE La_Lola Lista_de_capítulos_de_¡Oh,_Mi_Diosa! Jose_Ney_Lopez Kill_Gil_Volumes_1_and_2 Jesús_Galván_Munoz Las_Tumbas Javier_Gomez_Navarro_Navarrete Korarqueota Lino_Patalano José_Maria_Salvadores Juan_Tomas_Enriquez_de_Cabrera_y_Ponce_de_León La_bella_jardinera KIS Jertovec Isaac_Israeli_ben_Joseph Leopold_Abraham_Ries Intima Intensa Laurelia_aromatica Le_Cateau-Cambrésis Letonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_París_1924 Jaroslaw_Stecko Jordi_Nabau Lenguaje_Orientado_a_Objetos Khargone Karl_Heinz_Narjes Javier_Ángel_Encinas LHS_2447 Leptotila_rufaxilla Juan_José_Laguarda_y_Fenollera LP_Trianguli_Australis Karoline_Kruger

html map