Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.mores.pod-kolejowy.glogow.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.pluribus.pod-kolejowy.glogow.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.titillandus.pod-kolejowy.glogow.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Cedric_Pineau Cartaya_(Huelva) Bisilabo Belltown_(Illinois) Bandera_Fiesta_del_Besugo Bill_Nye_the_Science_Guy Campeonato_mundial_de_gimnasia_rítmica Banco_Nacional_de_Órganos_y_Tejidos Biblioteca_Publica_de_Austin Brahmā_de_cuatro_cabezas) Campeonato_de_Cantabria_de_Rally Catasetinae Besaide Biblioteca_nacional_de_Cuba_José_Martí Canarium_calophyllum Batalla_del_Estrecho Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1999 Bayas_(burgos) Cetoscarus_bicolor Bandera_de_Colombia Batalla_de_aguanueva Basílica_Santuario_de_Santa_Rosa_de_Lima Centro_de_Investigación_y_de_Estudios_Avanzados_del_Instituto_Politecnico_Nacional Brains-sur-Gee Carlos_Alberto_Spósito Batalla_de_Vitoria Beethoven_y_do_menor Casa_Mercadal Bislett_Stadion Benín Cerro_Caracol Bellini_(cóctel) Baión Beverly_Hills_Chihuaua Bucaro Basaburua_mayor Calonectris_leucomelas Baron_(Saona_y_Loira) Behorlegi Caupolican Cabanas_de_Polendos_(Segovia) Catalogos Carlos_Alberto_Juárez Casa_de_Borbón_de_las_Dos_Sicilias Batalla_de_Baidoa Brevillers Chapeau_el_"esmirriau" Carretera_de_Camposancos Campeonato_Mundial_de_Esqui_Alpino_de_1974 Cese_definitivo_de_la_actividad_armada_de_ETA Cation_hidronio Caryville Barrio_Unión_(General_Fernández_Oro) Casco_Antiguo_de_León Believe_(album_de_Disturbed)

html map